Awokado zapiekane z jajkiem - przepis


Awokado to jeden z moich ulubionych owoców, uwielbiam je pod każdą postacią. Bardzo często wykorzystuję go w mojej kuchni do różnych potraw. Dziś przygotowałam dla was przepis na bardzo szybkie oraz proste danie z jego wykorzystaniem.

Uważam iż warto po nie często sięgać gdyż, awokado zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych oraz zdrowych tłuszczy. Miąższ owocu posiada silne działanie antyoksydacyjne oraz witaminy, które pomagają w zapobieganiu nowotworów. Owoc posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które pomagają wspierać układ odpornościowy.





SKŁADNIKI:


1 awokado

2 jaja

szczypiorek

sól 

pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

* Owoc myjemy, rozkrawamy na dwie równe połowy, usuwamy pestkę.

* Solimy do smaku, umieszczamy w naczyniu do pieczenia, jaja wbijamy w miejsca po pestce, całość doprawiamy do smaku.

* Awokado zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 min.

* Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

 

Komentarze:

  1. Bardzo pysznie to wygląda! Uwielbiam avocado i chętnie wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z avocado robię tylko guacamole. Dzięki za nową inspirację. To proste ale pięknie wyglądające danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze koniecznie zrobić. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie, ale za awokado to ja nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń



SZABLON BY: PANNA VEJJS