7:18:00 PM

7:18:00 PM

Zupa - krem z dyni na ostro

 


Zupa krem z dyni, to jedna z bardziej popularnych jesiennych zup. Istnieje wiele wariantów na jej przygotowanie. Jeżeli chodzi o mnie to najbardziej odpowiada mi wersja na ostro. Dlatego dziś, przygotowałam wam przepis, na właśnie tę wersję. Przepis jest banalnie prosty, dlatego też myślę że każdy jest w stanie przygotować ten krem, bez jakiś specjalnych umiejętności.





Składniki:

1 kg. dyni

1 litr bulionu

1 szt. por, pietruszka, marchewka

2 ząbki czosnku

2 małe papryczki chili

1 mleczko kokosowe

Przyprawy ; sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

oliwa





 
 

Dynię kroimy w paski 4 centymetrowe, obieramy ze skóry. Układamy na blaszce i pieczemy je w piekarniku około 30 minut.

Pozostałe warzywa obieramy, kroimy na drobne kawałki, przesmażamy na oliwie.

Dynię oraz przesmażone warzywa, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem około 40 minut.

Pod koniec gotowania, całość bledniemy na jednolity krem.

Kolejno dodajemy mleczko kokosowe, oraz przyprawy według uznania.

 
                                                                                                                                  Smacznego
 

 

18 komentarzy:

  1. Nie pierwszy raz widzę przepis na zupę z dyni, jednak chyba zupa dyniowa nie dla mnie. Nie przepadam za dynią.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiele osób nie wyobraża sobie jesieni bez tego dania :)

      Usuń
  3. Pyszności :) Ja ostatnio ciągle robiłam sos dyniowy do makaronu typu spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem z dyni! Cały rok na niego czekam :)
    Oczywiście koniecznie na ostro i z prażonym słonecznikiem, mniammm!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesienią często robimy podobny :) Jest zdrowy i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Puderniczka , Blogger