Zupa krem z dyni, to jedna z bardziej popularnych jesiennych zup. Istnieje wiele wariantów na jej przygotowanie. Jeżeli chodzi o mnie to najbardziej odpowiada mi wersja na ostro. Dlatego dziś, przygotowałam wam przepis, na właśnie tę wersję. Przepis jest banalnie prosty, dlatego też myślę że każdy jest w stanie przygotować ten krem, bez jakiś specjalnych umiejętności.
Składniki:
1 kg. dyni
1 litr bulionu
1 szt. por, pietruszka, marchewka
2 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
1 mleczko kokosowe
Przyprawy ; sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
oliwa
Dynię kroimy w paski 4 centymetrowe, obieramy ze skóry. Układamy na blaszce i pieczemy je w piekarniku około 30 minut.
Pozostałe warzywa obieramy, kroimy na drobne kawałki, przesmażamy na oliwie.
Dynię oraz przesmażone warzywa, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem około 40 minut.
Pod koniec gotowania, całość bledniemy na jednolity krem.
Kolejno dodajemy mleczko kokosowe, oraz przyprawy według uznania.
Smacznego
Mega krem z dyni <3
OdpowiedzUsuńJesienią tego typu zupy są niezastąpione :)
UsuńNie pierwszy raz widzę przepis na zupę z dyni, jednak chyba zupa dyniowa nie dla mnie. Nie przepadam za dynią.:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie wszyscy lubią dynię :)
UsuńUwielbiam kremy z dyni :)
OdpowiedzUsuńWiele osób nie wyobraża sobie jesieni bez tego dania :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam dynię :)
OdpowiedzUsuńOj tak dynia ma wielu smakoszy ;)
Usuńbardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób :)
UsuńPyszności :) Ja ostatnio ciągle robiłam sos dyniowy do makaronu typu spaghetti :)
OdpowiedzUsuńMuszę również wypróbować :)
UsuńUwielbiam krem z dyni! Cały rok na niego czekam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście koniecznie na ostro i z prażonym słonecznikiem, mniammm!
Jesień jest idealna, na tego typu zupy :)
UsuńJesienią często robimy podobny :) Jest zdrowy i smaczny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
OdpowiedzUsuń